Museoajoneuvolausunnot
uodesta 2005 olemme antaneet museoajoneuvolausuntoja mopoille, autoille ja moottoripyörille. Museotarkastus tässä tapauksessa tarkoittaa lausuntoa, jossa todetaan ajoneuvon olevan museotarkastuskelpoinen. Lausunto otetaan mukaan katsastuskonttorille, joka varsinaisesti hyväksyy tai hylkää ajoneuvon museorekisteriin. Tämän jälkeen ajoneuvolle voidaan myöntää museoajoneuvovakuutus.
Museotarkastushinnat

Ei-jäsenille:

• mopot, moottoripyörät, skootterit 120€

• autot, traktorit 160€

 

Jäsenille:

• mopot, moottoripyörät, skootterit 60€

• traktorit, autot 80€

 

Kilometrikorvaus 45snt/km

Museotarkastajat
Yleiset: Petri Rautio 050-5985 648

Jokioinen: Jukka Vähämäki 0500-848 508

Turku: Henry Niemelä 0400-865 599

Aura: Mika Kavander 0400-829533

Aura: Antti Rainio 045-8743 413

Jos haluat, ajoneuvollesi museoajoneuvolausunnon – ohessa neuvoja miten toimia:
Museotarkastettava ajoneuvo

Tarkastustilaisuudessa mitataan ajoneuvon alkuperäisyysastetta. Yleensä nyrkkisääntö on, että ajoneuvon tulisi olla joko hyvässä alkuperäiskunnossa tai entisöity uutta vastaavaksi.

Entisöidyn ajoneuvon tulee kaikilta osin olla samanlainen kuin tehtaalta lähtiessään, eli varustettu alkuperäisillä osilla, alkuperäisellä pintakäsittelyllä ja muutenkin uutta vastaavassa kunnossa.

Alkuperäiskuntoisessa ajoneuvossa tulee myös olla kaikki alkuperäistä vastaavat alkuperäiskuntoiset osat paikallaan. Käytöstä johtuvaa kulumaa saa tietyssä määrin olla, mutta ei huonosta säilytyksestä johtuvaa ruostetta yms.

Tarkastustapahtuma
Museoajoneuvolausunnon antamiseen osallistuu kaksi yhdistyksen museoajoneuvotarkastajaa. Tarkastuksen aikana ajoneuvon omistajan tulee kyetä todistamaan ajoneuvon osien, pintakäsittelyjen yms. oikeellisuus. Kuvat vastaavista alkuperäiskuntoisista, esitemateriaalit, käsikirjat yms. ovat yleensä paras keino siihen.

Tarkastaja ei aja ajoneuvolla, vaan tutkii ajoneuvon ulkoisen kunnon.

Tarkastukseen tultaessa on ajoneuvon omistajalla oltava mukana kolme valokuvaa ajoneuvosta vasemmalta etuviistosta otettuna. Valokuvien täytyy olla oikeita, ei kopioita tai heikkotasoisia tulosteita.

Tarkastuksessa ei anneta pisteitä, eli kilpailu se ei ole, vaan ainoastaan katsotaan onko ajoneuvo kelvollinen museoajoneuvoksi.
Tarkastusaika varataan yllämainituilta tarkastajilta. Tarkastuspaikka sovitaan tarkastajan kanssa erikseen.

Tarkastuksen aikana tarkastaja täyttää lausuntokaavakkeen.